7 Ιαν 2012

Ο Χρησμός του Πεταλούδα


Καλημέρα μαγκες!!Πέρασα το πρώτο απόγευμα του 2012 παρακολουθώντας τον αγώνα Sunderland-Man. City για το πρωτάθλημα της Premiere League (το οποίο κατά την άποψη μου ειναι το καλύτερο στον κόσμο), και οφείλω να ομολογήσω οτι δεν το μετάνιωσα στο ελάχιστο. Σε μια στιγμή έπιασα τον εαυτό μου να είναι τόσο απορροφημένος απο το ματς που δεν με ένοιαζε τι γίνεται γύρω μου. Ευτυχώς που υπάρχει και η δορυφορική και μας υπενθυμίζει οτι το ποδοσφαιρο ειναι πάνω απο ολα χαρά και απόλαυση. Συναισθήματα τα οποία δυστυχώς δεν τα νιώθουμε, ουτε ξέρω αν ποτέ τα νιώσουμε εδώ στην Ελλάδα.
Και η αιτία ειναι μια και μοναδική: έλλειψη ποδοσφαιρικής παιδείας απο τον έλληνα φίλαθλο. Όταν δεν υπάρχει παιδεία σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, όταν ακόμα και στα πίο ασήμαντα πράγματα επικρατεί ο νόμος της ‘ζούγκλας’, είναι φυσικό αυτο να αποτυπώνεται και στο ποδόσφαιρο. Ο μέσος έλληνας οπαδος δεν αγαπάει το άθλημα άλλα λατρεύει μέχρι εκεί που δεν πάει την ομάδα του.  Λατρεύει τους βαθμούς και τις νίκες αρκεί αυτες να έρχονται με οποιοδήποτε κόστος, ακομα και με πλάγια και με αθέμιτα μέσα. Πόσες φορες δεν έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να λέει ‘θέλω να κερδίζω με πέναλτυ απο την σέντρα’ ή ‘ας βάλω γκολ και ας είναι 5 μέτρα off side’? Αρκεί την επόμενη μέρα να πάμε στις δουλείες μας και να κάνουμε καζούρα στους ...απέναντι. Έτσι όμως χάνουμε την μαγεία και τις συγκινήσεις που μπορεί να μας προσφέρει αυτο το ρημαδιασμένο άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο. Ακόμα και στο χαμηλού επιπέδου ελληνικό πρωτάθλημα.
Το μύστικο κρύβεται στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε το αθλήμα. Και σε αυτό έχουν συμβάλλει στον μέγιστο βαθμό τα ΜΜΕ. Καλώς ή κακώς υπάρχουν 10-12 αθλητικές εφημερίδες, αρκετοί αθλητικοί σταθμοί και δεκάδες site τα οποία στον βωμό του κέρδους βομβαρδίζουν τους φιλάθλους με αυτά που...θέλουν να ακουσουν ή να διαβάσουν ανάλογα με τις οπαδικές τους προτιμήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φανατίζεται το κοινό, κυρίως τα νεαρής ηλικίας άτομα, και να οδηγούμαστε στο «ο σκόπος αγιάζει τα μέσα» και στην επιτυχία της ομάδας μας με κάθε μέσο και τρόπο. Και αυτά που λένε κατα καιρούς οι μεγαλοδημοσιογράφοι οτι αν δεν σου άρεσει μια εφημερίδα μην την αγοράζεις η αν δεν σου αρεσεί καποιος σταθμός μην τον ακούς, εγώ τ’ακούω βερεσέ. Το κλίμα και η περιρραίουσα ατμόσφαιρα περνάει στον κάθε φίλαθλο. Είναι τύχαιο οτι στην Αγγλία δεν υπάρχει ουτε μια αμιγώς αθλητική εφημερίδα? Όχι γιατί εκει είναι χαζοί και εμείς έξυπνοι, αλλά γιατί εκεί δεν απαξιώνουν το προιόν ποδόσφαιρο αλλά αντιθέτως το προσεγγίζουν και το οργανώνουν με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να είναι κερδισμένοι. Δημοσιογράφοι, ομάδες και οπαδοί.
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως θα ήταν η αθλητική ζωή μας αν για 20 μέρες δεν υπήρχαν εφημερήδες, ραδιόφωνα και sites, και είχαμε μια απλή ενημέρωση?
Για να επανέλθω στην αρχή του κειμένου τα αγγλικά παιχνίδια ειναί αγνά (όσο γίνεται να υπάρχει αυτή η λέξη στην εποχή μας). Παινίδια στα οποία ο μεγαλος θα χάσει απο τον μικρό αν δεν βρεθεί στην μέρα του η αν είναι άτυχος όπως συνέβη στον αγώνα Sunderland-Man.City. Παιχνίδια στα οποία ο διαιτητής δεν θα παίξει 100-0 τον μεγάλο υπο τον φόβο της διαγραφής απο τους πίνακες και το οποιοδήποτε διαιτητικο λάθος θα αντιμετωπιστεί ως ανθρώπινο χώρις αμέτρητες θεωρίες συνομωσίας περι στημένων αγώνων και πιασμένων παραγόντων. Παρεπιμπτόντως το νικητήριο γκολ της Sunderland στο 93 μπήκε απο 2 μετρα off side.
Ας κάνουμε λοιπόν όλοι την αυτοκριτική μας και ας αλλαξουμε τον τρόπο που βλεπουμε μέσα απο τις 4 γραμμές του ασβέστη. Ας καταλάβουμε ότι αυτή η μιάμιση ώρα που διαρκεί ο αγώνας είναι για να μας ομορφαίνει την καθημερινότητα και να μας κάνει να ξεφύγουμε απο τα χιλιάδες προβλήματα που μας ταλανίζουν κάθε στιγμή. Και επιτέλους ας καταλάβουμε οτι μέσα απο μια πιο υγιή ματιά του ποδοσφαίρου, μακρια απο καχυποψίες και ίντριγκες, θα καταφέρουμε να κάνουμε πιο υγιή την ποδοσφαιρική μας ζώη. Από το υγιές ποδόσφαιρο κερδισμένοι βγαίνουν όλοι. Κοιτάχτε και τι γίνεται στην Αγγλια......
 
                                                                                                     Χαιρετώ
                                                                                                
                                                                                         Ο πεταλούδας 



Υ.Γ. Θα μου πείτε και με το δίκιο σας ‘ρε μεγάλε εδώ στο champions league γίνονται σφαγές τι μας λες τώρα’? Σωστά αλλά το ch.league παραμένει το κορυφαίο προιόν του ποδοσφαίρου και συν τοις άλλοις αποφέρει τα μέγιστα έσοδα για κάθε σύλλογο. Είναι μέγαλη κουβέντα όμως και θα την αναλύσουμε κάποια άλη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου