20 Ιαν 2012

ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ Η (ΤΣΙΧΛΟ)ΦΟΥΣΚΑ?



Καλησπέρα φίλοι μου!

Πλησιάζει το αγαπημένο μας Σ/Κ με πλούσια ποδοσφαιρική δράση και φυσικά θα σας κρατήσουμε συντροφιά. Μετά το χθεσινό αφιέρωμα στο ντέρμπι της Premier League λέω να αφήσω τα καθ’ ημάς και να σχολιάσω την Manchester Utd, μια ομάδα που από πολλούς θεωρείται η καλύτερη και με τους περισσότερους οπαδούς παγκοσμίως. Είναι έτσι όμως? Μήπως είναι ο πιο εμπορικός σύλλογος με τη μεγαλύτερη μάζα οπαδών εκτός Αγγλίας? Μήπως αποτέλεσε ουσιαστικά τον πολιορκητικό κριό του αγγλικού ποδοσφαίρου, βγαίνοντας από τη σκοτεινή μετά-Χέιζελ εποχή, με τις επιτυχίες της στα ευρωπαϊκά κύπελλα? Μήπως είναι το αντίβαρο για τη «λαϊκή» Λίβερπουλ, αυτή που έχει 20 χρόνια να πάρει πρωτάθλημα, ακόμα κουβαλάει τη ρετσινιά των επεισοδίων του τελικού στις Βρυξέλλες, αλλά παραμένει η δημοφιλέστερη ομάδα στο Νησί και η μόνη που σε περίοδο παρακμής πανηγύρισε την κατάκτηση του Champions League?

Φυσικά η Manchester United είναι μεγάλος σύλλογος… Αλλά αυτοί που τη γιγάντωσαν είναι ο George Best, o Sir Alex και ο Eric the King, όχι οι οπαδοί της και η μακρόχρονη ιστορία της όπως συμβαίνει με τους πραγματικούς κολοσσούς του ποδοσφαίρου, τη Ρεάλ, την Μπάρτσα, τη Μίλαν, τη Γιούβε, τη Λίβερπουλ, την Μπόκα, τη Ρίβερ ακόμα και τους αετούς της Μπενφίκα… Εκεί η φανέλα, η ομάδα είναι πάνω από όλα! Είναι ο Μέσι πάνω από την Μπαρτσελόνα? Είναι ο Μουρίνιο πάνω από τη Ρεάλ? Φυσικά και ΟΧΙ. Είδατε τη Μίλαν να μικραίνει μετά το Σάκι? Ακολούθησε ο Καπέλο, ο Αντσελότι. Έχασε την αίγλη της η Γιούβε μετά την αποχώρηση του Ζιντάν? ΟΧΙ.

Μήπως όμως ο Φέργκιουσον και ο Καντονά στη σύγχρονη ιστορία αποτελούν μεγαλύτερο μέγεθος από τους ίδιους τους Red Devils? Μήπως όταν αποσυρθεί ο Σκωτσέζος η Manchester Utd επανέλθει στα πέτρινα χρόνια των 70s – 80s? Μήπως είναι αυτός που κρατάει στην ποδοσφαιρική ζωή παίκτες όπως οι Κάρικ, Φλέτσερ, Φάμπιο και λοιποί? Μήπως μετά την αποχώρηση του η United μικρύνει όπως π.χ. μίκρυνε η Οσέρ (χωρίς τον Γκυ Ρου) και η Λα Κορούνια (χωρίς τον Ιρουρέτα)? Μιλάμε για τις κλασικές ομάδες των προπονητών τους, ασχέτως αν σαν μέγεθος δεν συγκρίνονται με τη Manchester Utd.

Το οξυγόνο της Μπαρτσελόνα είναι η καταλανική παράδοση, της Λίβερπουλ όλα αυτά που αντιπροσωπεύει το “You ll never walk alone”, το οξυγόνο της United όμως ήταν πάντα πρόσωπα κυρίως επιβαλλόμενα από το marketing (βλ. Μπέκαμ, Ρονάλντο κτλ.). Αυτή ήταν και θα είναι η διαφορά ανάμεσα τους, η διαφορά ανάμεσα στις αξίες και όχι απαραίτητα στους τίτλους!   

ΥΓ: Μείνετε και αύριο συντονισμένοι στο SuperFootball, ο Πεταλούδας και ο Django είναι έτοιμοι για στοιχηματικές βόμβες!

Σας χαιρετώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου